Baktériumok rejtekhelyei az irodában

2021.01.28.
Már a covid megjelenése előtt is előfordult, hogy a munkahelyünkön elkaptunk valami bacit.
Ami nem is meglepő, hiszen az irodában számtalan olyan hely van, ahol a kórokozók, baktériumok megbújhatnak.

Már egy 2013-as az Arizona Egyetem által végzett kutatásból is kiderült, hogy az irodában gyakran érintett felületek több, mint fele - például irodai mosdók, kilincsek, fénymásoló gombjai, irodai konyhában a hűtőszekrény ajtaja, a mikró - vírussal fertőződhetnek meg, ha az irodában akár egyetlen ember is beteg. A kávéfőző fogantyújáról és az íróasztalon lévő telefonról, egérről és billentyűzetről nem is beszélve, ahol akár 12 ezer baktérium is megtelepedhet. A egyetem campusának egyik irodájában folyt a vizsgálat 80 résztvevővel, ahol néhányan cseppeket kaptak a kezükre a munkanapjuk kezdetén. Ezeknek a cseppeknek a többsége sima víz volt és csak egyetlen egy személy kapott egy mesterséges vírust tartalmazó cseppet, amely utánozta az influenza és a megfázás füneteit. A dolgozók a szokásos módon folytatták a napi teendőiket, majd a kutatók az alkalmazottak kezéről és a gyakran érintett területekről mintákat vettek néhány óra elteltével és arra a következtetésre jutottak, hogy a dolgozók és a felületek több, mint fele megfertőződött. A tanulmány azt is feltárta, hogy olyan egyszerű dolgok, mint például az alapos kézmosás, a kézfertőtlenítő vagy törlőkendők használata, jelentősen csökkenthetik a dolgozók fertőzés veszélyét. Ugyanezt a tanulmányt megismételték annyi különbséggel, hogy az alkalmazottak számára ingyenes fertőtlenítő törlőkendőket és kézfertőtlenítőt biztosítottak, valamint, kérték az alkalmazottakat, hogy ebéd előtt, valamint azután, ha sok emberrel találkoztak mossanak kezet. Ezekkel az egyszerű beavatkozásokkal a fertőzés kockázata 10% alá csökkent. A munkahelyi környezet változása idézte elő az irodai baktérium helyzet súlyosbodását. Gondoljunk csak az egylégterű irodákra, a közös használatú íróasztalokkal. Ötször annyi kórokozó és vírus található az ilyen közösen használt íróasztalokon elhelyezett eszközökön összevetve az egy személy által használt irodákkal.

Mit tehetünk?

Ragaszkodjunk a saját asztalunkhoz, egyedül könnyebben tisztán tarthatjuk!
Ne osszuk meg a számítógépünket mással!
Töröljük le az asztalunkat munka előtt és után!
Fertőtlenítsük le a telefont, a billentyűzetet, egeret és a gyakran érintett felületeket!
Használjunk kézfertőtlenítőt, különösen a közös helyiségek használata után!
Használjunk saját bögrét, ha nincs mosogatógép mosogassuk el inkább otthon!

A fenti intézkedések egy normál influenza szezon esetén is érvényesek, a pandémia idején pedig még óvatosabbnak és körültekintőbbnek kell lennünk.

Cégünk egyik fő profilja a fertőtlenítő takarítás cégeknek, melyet takarító szolgálatunk a nap 24 órájában bármikor elvégez!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram