Öntözőrendszer telepítése az alapoktól

A terep igényeihez igazodó, személyre szabott és jól működő öntözőrendszer kiépítése nem mindig könnyű feladat. Más tényezőket kell figyelembe venni egy még teljesen beültetetlen és egy már növényekkel jól beültetett terület esetén. Szakképzett kertészeink mindig a terep területének, alakjának és tájképének megfelelően készítik el az öntözőberendezések telepítésének terveit. Szakértőkből álló csapatunk előzetesen mindig felméri leendő ügyfeleink igényeit és figyelembe veszi a telepítésre váró terep akadályait és egyéb fontos tényezőit.

Ebben a bejegyzésben lépésről lépésre leírjuk, hogy hogyan is zajlik egy automata öntözőrendszer telepítés egy még kertrendezés alatt álló kertben és milyen kihívásokra kell számítani az építés során.

Az egyik legelőnyösebb terep az öntözőrendszerek kialakításánál nyilvánvalóan, amikor a dísznövények a területek szélén helyezkednek el. Ilyenkor a telepítési költségek kedvezőbbek, hiszen kevesebb anyagfelhasználásra van szükség. Azonban gyakran találkozunk széttagolt területekkel, ahol például úttal rendelkező terekben van szükség az öntözőrendszer telepítésére. A MasterClean kertészei ilyenkor is megtalálják a legjobb megoldást.

A tereprendezést és a termőföld elterítését követően kerül sor a vízcsővezetékek nyomvonalainak kiásására, vagyis az úgynevezett árkolásra. Az árokrendszert egy ásónyomnyi mélységben ássuk ki.

Majd ezután jön a vízcsövek méretre szabása. Minél nagyobb egy locsolandó terület, annál több locsolási zóna kialakítására van szükség, ennek során különböző falvastagságú vízcsöveket szükséges alkalmazni. A megfelelő falvastagságot mindig ahhoz mérten választjuk ki, hogy mennyire lesznek az egyes csövek a víznyomás által megterhelve locsolás közben.

Miután megtörtént a csövek árkokba való elhelyezése, felhelyezzük a öntöző szórófejeket. Ha ezzel is elkészültünk, a következő lépés a szelepaknák kiásása és a vízakna kifúrása. Az egyes öntözési zónákat működtető mágnes szelepeket általában egy helyre helyezzük el, de a terület nagyságától és terepviszonyoktól függően akár több helyre is kerülhetnek. A mágnes szelepeket földbe süllyeszthető szelepaknákba vagy vízóraaknákba helyezzük el, majd különböző menetes és úgynevezett hollanderes idomok alkalmazásával kerülnek beszerelésre, valamint elhelyezzük az öntözési zónák már méretre szabott csővezetékeit is.

Az öntöző vezérlő automatikát és a mágnes szelepeket elektromos kábellel kötjük össze. Az öntözőrendszer optimális működéséhez szükséges az időjárási tényezők figyelése is, ezért ajánlott esőérzékelők és időjárás érzékelők beépítése is az öntözőberendezések telepítésekor. Az esőérzékelő figyeli a természetes úton leesett csapadék mennyiségét, így egy nagyobb eső esetén az érzékelő megakadályozza az időzítő bekapcsolását, elkerülve ezzel az esős időszakban történő vízpazarló locsolást.

Ha ezzel mind elkészültünk, akkor elérkeztünk a vízforrásra történő csatlakoztatáshoz. Ennél a lépésnél is különböző opciók lehetségesek: az öntözőrendszer közvetlenül csatlakoztatható egy vízforráshoz - általános vízhálózathoz, kúthoz, vízgyűjtőhöz vagy más típusú forráshoz egyaránt.
Ha nem áll rendelkezésünkre kerti csap, akkor akár a vízóra aknából kivezetett főnyomócső kialakítására is van lehetőség. Mielőtt betemetnénk földdel az összes csövet, rendkívül fontos, hogy ellenőrizzük a víznyomást és azt, hogy nem szivárog-e a víz valahol. Ha meggyőződtünk arról, hogy a nyomás megfelelő akkor lefedjük a locsolórendszer csöveit a korábban kiásott földdel. Az utolsó lépés pedig nem más, mint az öntözőrendszer időzítőjének programozása.
Kérje díjmentes helyszíni felmérésünket és árajánlatunkat az alábbi linken keresztül!

AJÁNLATKÉRÉS
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram