Nem lehet eleget beszélni róla: Újra a kézhigiéniáról

A 2020. évben kialakult pandémiás helyzet hozadékaként bárhová nézünk plakátok, matricák és reklámok figyelmeztetnek arra, hogy a Covid-19 terjedésének megakadályozása érdekében fontos a megfelelő kézhigiénia betartása.
A feladat egyszerű: alapos, legalább 20 másodpercig tartó, szappanos kézmosás, majd alapos kézszárítás különösen a mosdó használata után, az étel kezelése előtt és után, orrfújás után, ...
Valószínűleg, ha álmunkból felébresztenek is el tudjuk mondani az iránymutatást, de vajon betartjuk- e őket?

Érdekes felmérés, meglepő eredmények

Az egyik neves nemzetközi higiénés termékeket gyártó cég, akit a MasterClean is partnerei között tudhat, nemrégiben felmérést végzett az emberek kézmosási szokásairól illetve annak világjárvány okozta változásáról.

A felmérést 15 országban végezték el és több, mint 10.000 embert kérdeztek meg kézhigiéniai szokásairól, tehát egy igen átfogó felmérésről beszélhetünk.

Az eredmények meglepőek!
A megkérdezettek csupán háromnegyede mondta azt, hogy a Covid-19 következtében mostanában gyakrabban és alaposabban mos kezet, mint korábban.
A napi kézmosások átlagos száma 8-ról 10-re emelkedett a járvány következtében. További érdekesség, hogy a nők gyakrabban mosnak kezet, mint a férfiak. Válaszaik alapján a hölgyek jelenleg átlagosan napi 12 alkalommal mosnak kezet, míg a férfiak körében ez átlag csak 9 alkalom.

Fontos a technika és az időtartam

Szakértők szerint különösen fontos a szappan használata a kézmosás során, mert ez segít lebontani a vírus körüli zsíros héjat – mely meggyengíti a vírust és oldhatóvá teszi, ezért van szükség az alapos, szappanos kézmosásra. A virológus szakemberek úgy vélik, hogy ez a folyamat legalább 20 másodpercbe telik, ezért ezért az a tanács, hogy minimum ennyi ideig mossuk kezünket. Fontos, hogy a kezet teljesen ellepje a szappan, majd 20 a másodperces alapos kézmosás után folyó vízzel kell leöblíteni kezeinket.
A felmérés rámutatott, hogy bár az emberek 80 százaléka a helyes technikát alkalmazza kézmosáskor, csak mindössze 62 százalékuk veszi figyelembe ezt az ajánlott időtartamot.

Ahogy arról előző cikkünkben is írtunk, a kézmosás igen fontos eleme a kéz megszárítása. A felmérés erre vonatkozóan is fogalmazott meg kérdéseket. A válaszadók 55 százaléka egyszer használatos törölközővel szárítja a kezét, 24 százalékuk használ kézszárítót a maradék 21 százalék pedig saját kéztörlőt használ még a munkahelyén is, és sokan a csap elzárásához is papírtörlőt használnak.
Ezeket az eredményeket látszik alátámasztani a MasterClean Kft. által ellátott takarítási területeken történt felmérés is, miszerint az irodaházakban és a plázákban egyaránt megnövekedett a higiénés papírtermékek használata.

Érdekes eredményt mutat a felmérés az emberek fokozott kéz higiéniájának motivációját illetően is. A megkérdezettek 77 százaléka állította, hogy a gyakori kézmosás legfőbb oka az, hogy megvédje magát a vírusfertőzéstől, nem pedig mások védelme. Ez különösen igaz Oroszországban, ahol az emberek 92 százaléka nyilatkozta, hogy a kézmosási szokásait saját egészsége, nem pedig más emberek védelme érdekében változtatták meg.

Biztonságos munkahely?

A felmérés rávilágított, hogy kiváltképpen a munkahelyeken figyelnek az emberek jobban a közösen használt eszközök tisztaságára.
A MasterClean Kft. partnerei részéről sok megkeresés érkezett a biztonságos munkahelyi jelenlét fenntartására vonatkozóan, melynek következtében minden szolgáltatási területünkön virucid hatású szerekkel takarítunk illetve 2 óránként fertőtlenítési protokollt végzünk, ezzel is támogatva megrendelőinket a biztonságos munkahely fenntartásában.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram