Hogyan védekezzünk az aszály ellen?

Az elmúlt hetekben régen nem látott aszályt tapasztalhattunk Magyarországon, a nyári kánikulában több Pest megyei településen is tartós vízhiány alakult ki és takarékos vízfogyasztásra kérték a lakosságot. Sok helyen még az automata öntözőrendszerek használatát és a kerti slagokkal való locsolást is korlátozták. A kontinentális éghajlatú területeken az aszály mindig jellemző volt, ami manapság a klímaváltozásnak köszönhetően sajnos még drasztikusabban érzékelhető. A korábbi években hazánkban leggyakrabban a nyári időszakban fordult elő aszály, azonban idén már márciustól jelentős mennyiségű víz hiányzott a talajból a csapadékmentes időszakok miatt, ami még inkább fokozta a hőség pusztító hatását a zöldterületeinken. A cserepesedő földek, kiégett gyepek, a sárguló falevelek mind-mind azt bizonyítják, hogy már Magyarország időjárása is érezhetően mediterrán típusúvá kezd válni és fel kell készülnünk a jövőben a hosszú, forró, rendkívül száraz nyarakra

De mit tehetünk annak érdekében, hogy a zöld valóban zöld és egészséges maradjon nyáron is?

A kertek, parkok megtervezése egy rendkívül izgalmas, azonban egyáltalán nem egyszerű feladat. Minden lépést alaposan át kell gondolni, figyelembe kell venni a következő 10-20 évet is és természetesen gondolunk kell a változó éghajlatra is. A kerettervezések során kertészeink mindig kellő figyelmet szentelnek a növényfajták tudatos - változó környezeti és időjárási tényezőkhöz alkalmazkodva - kiválasztásának, hiszen a Master Csoport által kialakított kertek így lesznek hosszú távon ápoltak és esztétikusak.

Tudatos növényválasztás

Magyarországon jelenleg a legkeresettebb, legismertebb és legnagyobb mennyiségben ültetett tuja fajta az ún. thuja occidentalis smaragd, vagyis a smaragd tuja, mely ugyan talajban nem válogat, de szereti a nedves, tápanyagdús helyeket. Száraz talajban szenved, ezért rendszeres öntözést kíván. Ezek a növények már is megsínylették az idei évet. Igen közkedvelt növény a leander is, mely a Mediterráneumból származik. Sajnos a leander számára sem a legideálisabb választás a jelenlegi magyarországi klíma. A leander hozzászokott a meleg mediterrán időjáráshoz, azonban a tenger hűsítő és párásító hatása miatt az ottani nyár mégsem érződik olyannyira forrónak, mint nálunk. A leander és a hozzá hasonló magas páraigényű növények nem bírják a magyar klímát, ezért sok örökzöld kiszárad és elpusztul, sőt a leander a kültéri teleltetést, fagyokat sem kedveli. Be kell látnunk, hogy ezekkel a növényekkel a megváltozott viszonyok miatt hosszú távon nem tudunk tervezni, ezért olyan nem mediterrán növényekkel kell számolnunk, melyek jobban bírják az esetleges forró, száraz időjárást.

A talaj nedvességtartalmának megóvása: komposztálás és talajtakarás

Nagyon fontos a lehulló csapadék tárolása: erre különböző méretű és formájú rendkívül esztétikus esővízgyűjtők alkalmazhatóak. Azonban a talaj vízmegtartó képességét úgy tudjuk leginkább megőrizni, ha szervesanyag-tartalmát növeljük. Egyik ilyen megoldás, ha a lehulló kerti lombokat, levágott füvet komposztáljuk. A komposztálás egy biológiai folyamat, amely a szerves hulladékot jelentős részben humuszszerű anyaggá alakítja át. A humuszos anyag néhány év alatt alakul ki, mely kiváló anyag a növények tövének betakarására és a talaj nedvességének megőrzésére.

A komposztálás mellett érdemes talajtakarást is alkalmazni, a talajtakaró növények ültetésével a talaj száradása jelentős mértékben csökkenthető. Amellett, hogy a talaj kiszáradását is megakadályozza, ezek a növények kiválóak a kert kihasználatlan, díszítetlen felületeinek csinosítására, esztétikusabbá tételére.

Összegyűjtöttünk néhány rendkívül gyönyörű talajtakaró növényt:
Hosta plantaginea, fehér árnyékliliom
Phlox subulata, kúszó lángvirág
Aubrieta x cultorum, pázsitviola
Hypericum calycinum, örökzöld orbáncfű
Pachysandra terminalis, japán kövérke
Euonymus fortunei, kúszó kecskerágó
Hedera helix, erdei borostyán
Érdemes olyan bokrokat és fákat ültetni, melyek természetes módon is előfordulnak és meg is élnek a réteken, erdőkben:
Prunus spinosa, kökény
Sambucus, bodza
Acer campestre, mezei juhar
Elaeagnus angustifolia, keskenylevelű ezüstfa
Cornus mas, som
A fák hűtik a kerteket és csökkentik a párologtatást is, gyökereik mélyebbre nyúlnak, ezért más vízkészletet használnak, mint a kisebb, rövidebb gyökérzettel rendelkező növények.

Kertészeink kiváló szakmai tudásának köszönhetően a Master Csoport által ápolt zöldterületek az év egészében örömet okoznak a látogatók számára.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram