Hó és síkosságmentesítés környezetbarát módszerekkel

1901 óta a 7. legenyhébb tél volt a tavalyi tél hazánkban, ezt azonban már nem mondhatjuk el a 2021/2022-es év téli hónapjairól. Decemberben és januárban is tapasztalhattunk rendkívül hideg, havas és fagyos napokat. Különösen az utóbbi napokban érezhettük azt, hogy a tél visszatért Magyarországra, így a hóeltakarítás és a csúszós, jeges felületek ismét problémát jelentenek.
A csapadék a napsütéses időben napközben megolvadhat, ami éjszaka megfagyhat. Télen a gyalogjárók, kerti utak, lépcsők, garázsok bejáratai, parkolók és egyéb kültéri burkolt felületek lefagyása rendkívül balesetveszélyes. Annak érdekében, hogy a járdákon és a parkolókban gyalogosan - parkolókban autónkkal - is biztonságosan tudjunk közlekedni a havat érdemes minél gyorsabban eltávolítani, eltakarítani. Ilyenkor fontos a gyorsaság, azonban a Master csoport számára a gyorsaság mellett a környezettudatosság is fontos. Leggyakrabban homokot és sót szoktak használni síkosságmentesítésre, azonban a hó elolvadása után megmaradnak a homok és sófoltok, melyek nem nyújtanak esztétikus látványt és parkolók esetén az autó karosszériájára is károsak. A téli időszakban végzett kültéri munkálataink során mindig prioritást élvez a hó eltakarítása, valamint a jeges utak csúszásmentessé tétele. Ahol a terepviszonyok lehetővé teszik, ott hótoló kistraktorokkal dolgozunk, a nehezebben megközelíthető helyszíneken kézi erővel történik a hóeltakarítás.

Mit használjunk a jeges burkolatok felszámolására télen?


Alkalmazhatunk mechanikai eljárásokat és vegyi módszereket is. A lefagyott, jeges kültéri burkolatot leszórhatjuk homokkal, fűrészporral vagy akár hamuval is, mely kíméletesebb a környezethez, azonban egyik opció sem tökéletes, hiszen senki sem kíván bemenni egy bevásárlóközpontba, vagy egy irodaházba homokos, esetleg hamus lábbelivel. Így érdemes az erre speciálisan kifejlesztett anyagok használata. A környezetbarát vegyi anyagok alkalmazása amellett, hogy nem károsítja a környezetet partnereink kültéri burkolatainak védelmének szempontjából is előnyös. Korábban sokan alkalmazták a nátriumsót, mely használata után a burkolatok elszíneződnek, amortizálódnak. Így a környezetkímélő vegyszerek alkalmazásával az állagmegóvásra is törekszünk.

Vállalatunk, a Master csoport által síkosságmentesítésre használt anyagok rendszerint granulátumok és káliumsó alapúak. A káliumsót tartalmazó környezetkímélő vegyszerek nem ártanak a természetes anyagból készült burkolatoknak, de a betonnak, ezen kívül a fémnek sem. Sőt a lábbalekinken sem hagynak marásnyomokat.

Környezetbarát és fenntartható megoldások


Cégünk minden szolgáltatása esetén törekszünk a zöld megoldásokra, ez nincsen másképpen a téli fagymentesítés esetén sem. A lefagyott jégréteget környezetkímélő anyagok használatával olvasztjuk meg. A sózás helyett csúszásgátló és jégmentesítő granulátumot, zeolitot alkalmazunk. Emellett jégoldó pelyhet és a nátrium-klorid-mentes síkosságmentesítő műtrágyát is használunk. A granulátum télen síkosságmentesítő, tavasszal pedig tápanyagként is funkcionáló környezetbarát anyag.

Ismerje meg a kalcium-klorid pelyhet közelebbről!


A kalcium és a klór ionos elegye alkotja kalcium-kloridot, amely szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú és vízben kitűnően oldódik. A skandináv országokban és Amerikában is már évtizedek óta alkalmazzák jégoldásra és síkosságmentesítésre. A 77%-os kálcium-klorid a sónál sokkal hatékonyabb anyag, mivel gyorsabban képes a jeget megolvasztani, továbbá akár -15-20°C fokos hőmérsékleten is kiválóan működik. A kalcium-klorid nem tartalmaz növényekre ártalmas nátriumot, így környezetbarát módszer. Ezen kívül kis mennyiség használata is elegendő, olvadás után pedig nem maradnak hátra sómaradványok. A kalcium-klorid pehely jeges felületre való szórása után azonnal megkezdődik a jég olvasztása.
Cégünk számára fontos a természetvédelem és a fenntarthatóság. Ha Önnek is fontos környezetünk igényelje zöld megoldásaink egyikét a weboldalunkon keresztül!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram