Higiénia a nyilvános mosdókban: papírtörlő vagy kézszárító?

2021.01.15.
A 2020-as év mindenki agyába mélyen belevéste milyen fontos is a higiénia. A kézmosás fontosságát harsogja minden média, ám egy másik, igen fontos mozzanatról viszonylag keveset beszélünk, pedig szorosan összekapcsolódik a kézhigiénival. Ez pedig nem más, mint a kéz szárítása kézmosás után.

Nő az elvárás a nyilvános mosdókkal szemben

A koronavírus járvány hatására az emberek köztisztasághoz való hozzáállása megváltozott. Jóval nagyobb figyelmet fordítanak például a nyilvános illemhelyiségek higiéniájára. A világ egyik vezető higiéniai és egészségügyi termékeket gyártó cége, az Essity végzett egy kutatást, mely azt vizsgálta, világjárvány milyen hatással volt az emberek köztisztasához való hozzáállására.
A válaszadók 80%-a tartja kritikus fontosságúnak a nyilvános mosdók tisztaságát. A kutatás beszámol az emberek kézszárító berendezésekkel kapcsolatos aggodalmáról is. emberek 70%-a nem érzi magát biztonságban ha a nyilvános mosdó nem teljesen tiszta, 43%-a pedig ott sem, ahol kézszárító van.

Melyik higiénikusabb? A papírtörlő vagy kézszárító?

„A légfúvásos kézszárító a baktériumok és más kórokozók melegágya.Higiénikusabb lenne, ha egy pestises majom a kezemre tüsszentene kézmosás után"
Sokan ismerik Az agymenők higiénia mániás Sheldon Cooperének híres mondatát, és a felmérés szerint hisznek is neki az emberek, hisz a válaszadók 37%-a részesíti előnyben a papírtörlőt a kézszárítóval szemben.
A témában több vita is kibantokozott az évek során, ám a felek véleményének jellemzően nem volt tudományos alapja.
A kézhigiénia felértékelődésével párhuzamosan egyre több szakértő is megvizsgálta a kérdést. Melyik megoldás a higiénikusabb, a papírtörlő vagy meleg levegős kézszárító berendezés használata. Több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy a kézszárító berendezések működés közben szétterítik a helyiségben a kézmosás után a kezünkön maradt baktériumokat. Ezt figyelmbe véve tehát az ilyen eszközöket alkalmazó helyiségekben valóban több baktérium található, ám a helyiség rendszeres, és az előírásoknak megfelelő takarítása mellett használatuk nem jelent kiemelt kockázatot.

Összességében fontos megjegyezni, hogy az alapos, szappanos kézmosás önmagában is nagyszerű fegyver a kézhigiénia területén, és jelentős mértékben csökkenti a kezünkön lévő kórokozók számát. Fontos azonban, hogy ez után teljesen meg szárítsunk kezünket. Mind a két kézszárítási módszer számottevően tovább csökkenti a kezek szennyezettségét.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram