A tisztatér takarítás

A tisztatér takarítás alapvető típusai

Tisztatér takarítás során nedves és száraz tisztítást is alkalmazhatunk.
A „nedves tisztítás” során ún. tisztítófolyadék használatával távolítjuk el a szennyeződéseket a tisztatérben. Bizonyos esetekben a törlés, törölgetés mozgatja ugyan a részecskéket, de nem tudja eltávolítani őket. Ezért nedves tisztítást akkor alkalmazzuk, amikor a törlés nem elegendő a részecskék tapadásának leküzdéséhez. Ez a tisztítási folyamat számos kemikáliával kivitelezhető, az határozza meg, hogy milyen vegyszert érdemes használni, hogy milyen felületet szeretnénk tisztítani, valamint az, hogy fertőtlenítés vagy sterilizálás-e a célunk a tisztatér tisztítása során.
„Száraz tisztítás” esetén az egyes felületek polírozása és/vagy törlése kollektív vagy nedvszívó anyag felhasználásával történik, ennek a tisztítási folyamatnak a lényege a fertőtlenítés. A száraz tisztítás során tartós anyagból készült törlőkendőket alkalmazunk, melyek nem rakják le újra a részecskéket és nem hullanak szálakra sem. A tisztatér ISO osztálya határozza meg, hogy kötött poliészter vagy jobb nedvszívó pamut törlőkendő szükséges-e a tisztatér fertőtlenítéséhez.

Tisztatér takarítás során használt takarítóeszközök

A “nedves tisztítás” és a “száraz tisztítás” mellett a hatékonyabb fertőtlenítés és sterilizálás érdekében gyakran alkalmazunk korszerű, előírásoknak megfelelő tisztítóberendezéseket is. Az aszeptikus környezetet igénylő tisztaterekben a területek sterilizálására ultraibolya (UV) sugárzást is alkalmazunk. Ennek a technikának köszönhetően a kórokozók ártalmatlanná válnak, mivel a mikroorganizmusok DNS-ei elpusztulnak a folyamat során. Ez a technika kiválóan alkalmazható nagy felületek sterilizálására.
Az autoklávok - nagy nyomáson működő, álló vagy fekvő kivitelű, mechanikusan vagy gőzzel kavart, gőzzel fűtött, zárt tartály formájú készülék - sterilizálják a laboratóriumi kellékeket, a berendezés alkatrészeit. Az autokláv hatékonyan pusztítja el a mikrobákat a nagy nyomás és a hő segítségével. Ezt az eszközt gyakran alkalmazzuk a vegyiparban tevékenykedő partnereinknél a tisztaterek tisztítása esetén.
Ha a felületek vagy a berendezések érzékenyek a nedvességre, akkor szárazjég-pisztolyokat is be lehet vetni a tisztatér takarítás során, a nitrogénben gazdag környezetben a szennyeződések eltávolítása érdekében. A szilárd szén-dioxid szublimálódik és ennek eredményeként a szennyeződéseket az áramló „jég” légáram szállítja el.
A szubmikronos részecskék eltávolításához a nagyfrekvenciás ultrahangos tisztítók a legkényesebb aljzatoktól a nehezebb ipari berendezésekig bármit képesek kezelni anélkül, hogy kárt okoznának benne. A hanghullámok buborékokat hoznak létre víz- vagy vegyi alapú folyékony oldatokban, amelyek energiát bocsátanak ki, amikor felrobbannak.
A tisztatéri porszívó alapvető fontosságú a tisztatér tisztaságához, ezek az eszközök HEPA vagy ULPA szűrőkkel felszereltek, a részecskék befogása és eltávolítása érdekében. A Master csoport dolgozói cserélhető tartozékokkal dolgoznak, így a sík felületek és a nehezen elérhető helyek, például sarkok és rések tisztítása is könnyen kivitelezhető.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram