Élet a buborékban

Az 5. vizes EB Budapesten

A 2020-ról elhalasztott, május 10-e óta tartó 35. LEN Európa-Bajnokság keretei között már láthattunk szinkronúszást és műugrást is a Duna Arénában. Május 12-én elkezdődött a nyíltvízi úszás is a Lupa tavon. Május 17-re pedig a medencéket felkészítik az úszóversenyekre is. 95 évvel ezelőtt rendeztek legelőször vizes EB-t, aminek Budapest volt a helyszíne, így mondhatni, hogy visszatért a gyökerekhez az esemény. Hazánk 6. míg Budapest 5. alkalommal rendezi a kontinensviadalt. Az EB az utolsó nagy megmérettetés a sportolóknak a Tokiói Olimpia előtt, így olimpiai kvalifikációs verseny is egyben. Mind magyarként, mind a Master csoport tagjaiként nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az EB-n, ha nem is nézőként, de dolgozóként részt vehetünk.
A koronavírus járványra való tekintettel a LEN (Európai Úszószövetség) és a hazai szervezők megegyeztek abban, hogy az eseményt zárt ajtók mögött, vagyis ún. buborékban tartják, melyet a nézők nélküli lelátók is tükröznek. Az esemény érdekessége, hogy minden résztvevőnek - legyen az bármelyik versenyző csapat tagja, LEN tisztviselő, önkéntes, biztonsági személyzet, egészségügyi dolgozó, takarító személyzet - a rendezvény ideje alatt minden mozgása szigorúan a buborékban lévő szállodákra és a helyszínekre korlátozódik.

De mit is jelent ez a buborék? Hogy is képzeljük el ezt az egészet?!

Természetesen nem építettek semmilyen buborékot a versenyek helyszínei köré, magát a buborékot nem fizikai kellékként kell elképzelnünk. A buborékba a versenyhelyszíneken, edzéshelyszíneken kívül az a 7 hivatalos szálloda tartozik, ahol a sportolók és az esemény összes résztvevője - köztünk számos dolgozónk is - lakik a rendezvény alatt. A buborékot elhagyni az esemény alatt nem lehet, az egyes helyszínek között pedig kizárólag hivatalos transzferrel lehetséges a közlekedés, saját autóval nem. A résztvevők a rendezvény végéig csakis a buborékon belül mozoghatnak és folyamatos teszteléseken kell résztvenniük a Covid-mentes környezet garantálása érdekében.

MasterClean és a Duna Aréna

A Duna Aréna hivatalos szerződött partnereként 15 kollégánk is - + 15 fő extra - “buborék lakóvá" vált az EB idejére. A sportvilág eddigi legnagyobb buborékjának szigorúan ellenőrzött kapuit csak azok léphették át, legyenek azok magyarok vagy külföldiek, akik 48 órán belül elvégzett két PCR-teszt negatív eredményével rendelkeztek, ez alól kollégáink sem voltak kivételek. A szállodába való érkezéskor újabb tesztelés következett, amelynek az eredményét a szobában kellett megvárniuk, a szobát pedig addig nem lehetett elhagyni, amíg nincs meg az eredményük. Kollégáink a munkavégzést kizárólag negatív eredmény esetén kezdhették meg. Abban az esetben, ha valaki pozitív eredményt produkált volna, azt azonnal karanténba különítették volna, elszeparálva a többi résztvevőtől. Az ellenőrzések 3-5 naponként ismétlődnek egészen az Európa-bajnokság végéig.
Az olimpiára készülő összes sportoló és a többi - kb 3500 fő - résztvevő védelmét szolgálják a fenti szigorú szabályok, annak érdekében, hogy az 51 országból érkező nemzetek biztonságban legyenek, a buborék létesítményei március 3-tól nem látogathatóak, továbbá a SOTE 350 fős orvos-egészségügyi szolgálata, vagyis a “Covid- kommandó” biztosítja a helyszínt. Ezen kívül a rendezvényt több, mint 30 “Covid-marsall” is segíti, akik a helyszíneken irányítanak és ellenőrzik az egészségügyi előírások betartását, mint például a kötelező távolságtartást, a maszkviselést, csoportosulások kerülését, abban az esetben, ha esetleg valaki rosszul érezné magát azt is a Covid-marsallok felé kell jeleznie.

Első a biztonság

A részvevők biztonsága mellett, számunkra dolgozóink biztonsága és egészségének megőrzése is rendkívül fontos, ennek érdekében megfelelő mennyiségű maszkot és védőfelszerelést biztosítottunk számukra a buboréklét és a Duna Arénában való munkavégzés idejére.
Ezen a nívós eseményen való részvétel hatalmassal felelősséggel jár a személyzet minden tagja számára, különösképpen a takarító személyzet munkája. Kollégáink a versenyek alatt, a szünetekben, a versenyek után is folyamatosan és biztosítják a Covid-mentes Duna Arénát, a több, mint 1 éve kialakított szigorú Covid-protokollunknak megfelelően.
Büszkék vagyunk, hogy a Master csoport ismét egy ilyen rangos nemzetközi rendezvényen vehet részt és köszönjük kollégáink kitartását, valamint a szigorú szabályok betartását! Szurkoljunk együtt továbbra is a magyar válogatott tagjainak az EB-n!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram