Egészségre ártalmas növények irtása

Parlagfű-mentesítési kötelezettség

Szigorú előírások, jogszabályok vonatkoznak a toxikus, egészségre ártalmas növények irtására, így például a parlagfűre is.

2019-ben szigorodott a parlagfű-mentesítési kötelezettségről szóló jogszabály. A módosított rendelet szerint a földhasználóknak kötelességük az ingatlanokon lévő parlagfű virágbimbójának kifejlődését megakadályozni és ezt a vegetációs periódus végéig folyamatosan fenntartani. A korábbiakban ez a kötelességük csak július 1-jétől állt fenn. Azonban, mivel a parlagfű kiválóan alkalmazkodik a magyar időjárási viszonyokhoz, a törvényben meghatározott időszak előtt is virágzik.
A megyei kormányhivatalok földhivatali részlege végzi a helyszíni ellenőrzéseket az egyes külterületeken. Amennyiben a hatóság megállapítja, hogy a földhasználó elmulasztotta a parlagfű elleni védekezési kötelezettségét, akkor a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztálya közérdekű védekezést rendel el. Ebben az esetben kényszerkaszálás és minden ehhez kapcsolatos hatósági feladat költsége a földhasználóra hárul. Továbbá a kormányhivatal a parlagfű elleni védekezési kötelezettségét elmulasztóra növényvédelmi bírságot is kiszab. Az, hogy a növényvédelmi bírság milyen mértékű, a fertőzött terület mérete, valamint a parlagfű mennyisége határozza meg, ez az összeg pár tízezer forinttól egészen több millió forintos összegig is terjedhet.

Egészségre ártalmas növények, a parlagfű irtásának módja

A parlagfű egészségre káros növény, így annak folyamatos irtása nem csak a bírságok elkerülése érdekében, hanem egészségünk megóvása miatt is fontos feladat. A parlagfű elleni védekezést folyamatosan kell végezni és meg kell akadályozni a virágzást, valamint azt, hogy a parlagfű magot teremjen. A magja ugyanis akár 40 évig is csíraképes marad. A parlagfű elleni védekezést még a virágzás előtt kell kezdeni, a pollenszórás megkezdése előtt. A kézi gyomlálás és a kapálás mellett a megfelelő gyomirtó szer alkalmazásával egészíthető ki a parlagfű elleni védekezés.
A kesztyűben végzett kézi gyomlalást, valamint a kapálást is még a virágzás előtt érdemes elkezdeni, mivel a virágzás alatt nagy mennyiségű allergizáló hatású virágpor kerül a levegőbe, mely az egészségre káros hatással van.
Amennyiben nem teszünk eleget a parlagfű elleni védekezési kötelezettségnek hatalmas bírságra is számíthatunk az illetékes hivataltól, ezért kiemelkedően fontos, hogy hozzáértő szakember végezze el az egészségre ártalmas növények irtását, bízza a Master-csoportra a kertjét!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram